Dakisolatie met dampscherm: hoe precies plaatsen? Prijs, soorten en werkwijze

Heb je plannen om jouw dak te laten isoleren? Dan is het belangrijk dat je het dampscherm niet vergeet. Deze dampremmende folie beschermt namelijk de isolatie tegen vocht en schimmels. In dit artikel ontdek je alles over dakisolatie met een dampscherm, inclusief de voordelen, prijzen, soorten en hoe je het zelf kunt installeren.

Ontvang gratis en vrijblijvend offertes

Table of Contents

Waarom heb je een dampscherm nodig?

Een dampscherm is een waterdichte en dampremmende folie die aan de isolatie wordt aangebracht. Deze folie beschermt jouw dak tegen vochtproblemen. Dat is van groot belang, omdat er in een woning heel wat waterdamp circuleert. Deze ontstaat bijvoorbeeld door douchen, ademhaling of koken. Zonder dampscherm zal het isolatiemateriaal minder goed gaan functioneren, omdat de isolatiewaarde vermindert wanneer de isolatie vochtig wordt.

Een dampscherm beschermt niet alleen jouw isolatie tegen vocht. Het zorgt er ook voor dat je geen last krijgt van condensatieproblemen, houtrot en schimmels.

Daarbovenop zorgt dakisolatie met een dampscherm ook voor een goede luchtdichtheid. Dat heeft een positieve invloed op de isolatiewaarde van jouw woning, waardoor je kan besparen op jouw verwarmingskosten.

Als je jouw woning van binnenuit gaat isoleren, is een dampscherm altijd vereist. Er bestaan wel isolatiematerialen (zoals spijkerflensdekens voor dakisolatie) die standaard voorzien zijn van een dampwerende aluminiumlaag.

In dat geval hoef je geen apart dampscherm aan te brengen. Je moet dan wel controleren dat alle naden goed afgeplakt zijn met aluminiumtape, omdat er anders nog vochtige lucht kan doordringen in het isolatiemateriaal.

Een vakman zet het dampscherm vast met nietjes.

Wat als je geen dampscherm op je dak plaatst?

Als je geen dampscherm op jouw dak plaatst, ontstaat er een groter risico dat de vochtige binnenlucht jouw isolatie beschadigt. Daardoor kun je last krijgen van schimmelvorming en een lagere isolatiewaarde. Daarom is de plaatsing van dakisolatie met een dampscherm essentieel om jouw woning te beschermen.

Dampscherm kopen voor je platte dak: een richtprijs

Gemiddeld kost een dampscherm 5 euro per vierkante meter.

Vergelijk makkelijk de prijzen van experts
Vul het formulier in en kom in contact met vakmannen uit jouw regio.

Drie types dampschermen op een rij

Dampschermen kunnen uit drie materialen gemaakt zijn. Je hebt de keuze tussen dampschermen gemaakt uit polyethyleen, aluminiumfolie of een bitumineuze laag. We bespreken de verschillende materialen kort.

step 1.png

Polyethyleen (kunststoffolie): nieten tegen kepers of balken

Polyethyleen is een folie van minimaal 0,2 mm dik. Deze folie wordt vastgeniet onder de kepers of spanten langs de binnenkant van jouw dak. Het is daarbij belangrijk dat de banen elkaar met enkele centimeters overlappen. Daarna moet je de naden afdichten met tape.

step 2.png

Aluminiumfolie

Aluminiumfolie kan ook gebruikt worden voor dampschermen. Een extra voordeel van aluminium is dat het stralingswarmte reflecteert. Daardoor houdt dit materiaal de warmte buiten in de zomer en zorgt het ervoor dat de warmte binnen blijft in de winter.

step 3.png

Bitumineuze laag

Dampschermen met een bitumineuze laag worden gebruikt bij warme platte daken. Bij het gebruik van dit materiaal wordt de isolatie bovenop de dampdichte laag geplaatst.

Zelf dampscherm op isolatie aanbrengen [werkwijze]

Bij het plaatsen van dakisolatie met een dampscherm is een correcte afwerking zeer belangrijk. We bespreken kort de werkwijze om zelf een dampscherm op de juiste manier te plaatsen:

  1. Het dampscherm moet aan de warme zijde van de isolatie geplaatst worden.
  2. Het is belangrijk dat het dampscherm lucht- en dampdicht is.
  3. De ruimte tussen het onderdak en het dampscherm moet volledig opgevuld worden met isolatiemateriaal.
  4. Vervolgens verlijm je het dampscherm nauwkeurig en strak met luchtdichte mastiek. Je kunt het ook met voldoende nietjes vasthechten.
  5. Het is essentieel om het dampscherm volledig intact te houden. Op plekken waar leidingen, kabels, dakvensters of schouwen doorvoeren, moet je ervoor zorgen dat alles luchtdicht wordt afgeplakt.
  6. Je laat de banen best overlappen met minstens 10 cm. Zo vermijd je openingen tussen de aaneensluitende dampschermbanen.
  7. De overlappingen van de verschillende dampschermbanen moeten goed afgetapet worden.
  8. Bij het installeren kit je ook de aansluiting met de muren en de vloer af met mastiek. We raden aan om mastiek met een felle kleur te gebruiken. Daardoor zie je meteen of de lijm overal contact maakt met het oppervlak.
  9. Probeer de afwerking zo netjes mogelijk uit te voeren.
Een vakman plaatst de dampschermbanen.

Waar precies een dampscherm plaatsen?

Een dampscherm wordt aan de warme kant van de ruimte geplaatst. Dat wil zeggen dat het dampscherm als laatste geplaatst wordt bij het isoleren van jouw dak. Bij het isoleren van jouw zoldervloer wordt het dampscherm eerst geplaatst. Daardoor staat het dampscherm in contact met de warmere kamer onder de zoldervloer.

Het is bij het plaatsen van een dampscherm ook belangrijk dat het scherm volledig luchtdicht is. Je moet er dus voor zorgen dat alle naden en spleten goed afgedicht zijn.

Plat dak

Er is extra aandacht nodig voor een dampscherm bij een plat dak. Het is belangrijk dat het scherm correct geplaatst wordt. Daarbij moet er een onderscheid gemaakt worden tussen verschillende soorten platte daken. Als het dak aan de buitenkant geïsoleerd is, spreken we van een warm dak. Als de isolatie zich in het gebouw zelf bevindt, dan heb je een koud dak. Vandaag de dag zijn de meeste platte daken warme daken.

Bij warme daken wordt het isolatiemateriaal op een dampremmende laag geplaatst

Deze dampremmende laag zorgt ervoor dat er geen vocht in het isolatiemateriaal komt. Bij koude daken wordt het dampscherm in de woning zelf geplaatst. Het zal achter het plafond en voor het isolatiemateriaal geïnstalleerd worden.

Hellend dak

Bij hellende daken wordt een dampscherm altijd aan de warme zijde geplaatst. Het is daarbij belangrijk dat de dampdichte materialen aan de binnenzijde en de dampopen materialen aan de buitenzijde van de woning geplaatst worden.

Krijg gratis advies van professionals

Enkele aandachtspunten

Het plaatsen van een dakisolatie met een dampscherm is niet moeilijk als je over de juiste kennis beschikt. Een dampscherm zal enkel goed werken als het perfect geplaatst is. We geven je enkele belangrijke aandachtspunten mee voor de plaatsing van dakisolatie met een dampscherm.

Een vakman zorgt ervoor dat het dampscherm luchtdicht is.

Welke isolatie heeft toch geen dampscherm nodig?

PIR-isolatie kan gebruikt worden om verschillende ruimtes te laten isoleren. Bij het produceren van PIR-platen worden er drijfgassen gebruikt. Daardoor ontstaan er harde schuimstoffen met gesloten cellen in het materiaal. PIR is een veelzijdig isolatiemateriaal met lichte en stevige platen. Ze worden vaak gebruikt voor de isolatie van spouwmuren, vloeren, hellende en platte daken.

PIR-platen zijn erg dun en leveren een hoge warmteweerstand. Ze zijn daardoor de perfecte keuze om plekken te isoleren waar weinig ruimte is. Bovendien zijn deze platen vaak al voorzien van een dampdichte laag, waardoor je geen dampscherm meer nodig hebt.

Adviezen op maat en concrete offertes van isolatiespecialisten ontvangen? Verstuur je aanvraag en vergelijk alle voorstellen

Om een dampscherm correct te plaatsen, moet je over de juiste kennis beschikken. Dat is belangrijk, omdat een dampscherm enkel goed werkt als het perfect geplaatst is. Daarom is het aan te raden om een vakman in te schakelen. Op die manier kun je er zeker van zijn dat het dampscherm correct geplaatst wordt. Via onderstaand formulier kun je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen. Zo kom je in contact met experts uit jouw regio. Zij geven je advies op maat voor jouw project.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Omschrijf uw aanvraag
1*. Welk type dakisolatie wenst u?
2*. Welke dakoppervlakte dient geïsoleerd te worden (schatting)?
3*. Wanneer wenst u de isolatiewerken te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.