Mijn-Dak-Isoleren.be
Isolatiedekens dak: hoe effectief zijn ze? Pluspunten, materialen en prijs
Overweeg je het installeren van een isolatiedeken voor je dak? Dit artikel maakt je wegwijs. Eerst bespreken we de voordelen van een isolatiedeken en waarom dit mogelijk de beste optie is voor je dak. Daarnaast bespreken we welke materialen geschikt zijn om je dak te isoleren, zoals glaswol, rotswol, houtwol en cellulose-isolatiematten. De prijs wordt voor je berekend en is afhankelijk van het type materiaal, het soort dak en of je het zelf plaatst of een specialist inschakelt. Ten slotte vergelijken we verschillende isolatie-alternatieven met een isolatiedeken, zodat je een persoonlijke afweging kunt maken. Wil je advies op maat? Vul het offerteformulier in en kom gratis in contact met vakmannen.
De troeven van isolatiedekens opgesomd
Er zijn veel eigenschappen van isolatiedekens, waardoor jij dit zeker moet overwegen bij het isoleren van je dak. Isolatiedekens zijn rollen bestaande uit een soort wol of cellulose. Isolatiespecialisten geven hier de voorkeur aan omdat het een eenvoudige installatie is. Daarnaast kan je hieronder meer lezen over alle voordelen van het isoleren van jouw huis met een isolatiedeken.
Budgetvriendelijke isolatie
Isolatiedekens zijn over het algemeen goedkoper dan de meeste andere isolatiematerialen, zoals platen van PUR en PIR. Als je een beperkter budget hebt, zijn isolatiedekens dus zeker een betere optie dan harde isolatieplaten. Lees dit artikel verder en kom meer te weten over de exacte prijs voor je dak te isoleren met een isolatiedeken.
Uitstekende thermische en akoestische isolerende eigenschappen
Naast dat isolatiedekens betaalbaar zijn, hebben ze ook uitstekende warmte- en geluidsisolerende eigenschappen. Dit maakt jouw woning comfortabeler, stiller en zorgt bovendien voor een beter temperatuurbehoud. Deze goede thermische isolatie zorgt ook voor een verschil op je energierekening.
Brandwerend en dampopen
Je zou denken dat isolatiedekens niet brandveilig zijn, aangezien ze uit wol worden gemaakt. Toch zijn ze brandwerend. Dit is dus zeker een pluspunt bij huizen met houten balken. Daarnaast zijn isolatiedekens van glaswol en rotswol ademend en dampopen. Dit betekent dat vocht door de isolatielaag heen kan. Doordat het materiaal kan ademen, komen er zelden problemen met vochtigheid na het isoleren.
In verschillende lengtes beschikbaar
Isolatiedekens zijn verkrijgbaar in diverse lengtes en diktes, waardoor je altijd een oplossing kunt vinden die perfect past bij jouw dakconstructie. Hoe dikker het materiaal, hoe beter het isolerend vermogen. Zo kan je isolatie zelfs aan de strengste energievoorwaarden voldoen en kom je in aanmerking voor verschillende isolatiepremies.
Eenvoudige installatie
Isolatiedekens zijn licht en flexibel, waardoor ze eenvoudig te installeren zijn. Door deze flexibiliteit kunnen ze zelfs ongelijke oppervlakken isoleren. Of je nu een doe-het-zelver bent of een vakman inschakelt, de montage verloopt snel en soepel.
Goede isolatiewaarde
Deze dekens hebben een hoge isolatiewaarde. Dit betekent dat ze effectief warmte vasthouden en koude buiten houden. Dit draagt bij aan een lagere energierekening, wat een financieel voordeel oplevert voor jou. Daarnaast heb je na het isoleren ook minder last van omgevingslawaai.
Isoleer je dak met isolatiedekens
Geef je woning een energieboost en zorg voor een aangename temperatuur, zowel in de winter als in de zomer.
Vraag nu een offerte aan
Geschikte materialen voor isolatiedekens
Isolatiedekens kunnen uit verschillende isolatiematerialen bestaan. We sommen telkens de voordelen op, de dikte van het materiaal nodig om 4,5 Rd te behalen en een prijsvergelijking in euro per m². We geven ze hieronder weer.
1. Glaswol
Glaswol is één van de meest gekozen materialen voor isolatiedekens.
- Voordelen:
- Isolatiedekens van glaswol hebben geweldige thermische en akoestische eigenschappen.
- Het is licht, samendrukbaar en eenvoudig te plaatsen, waardoor het een populaire keuze is voor zowel doe-het-zelvers als specialisten. Zo kun je zelfs gemakkelijk hellende daken of daken met oneffenheden isoleren.
- Dit isolatiemateriaal is daarnaast niet brandbaar, wat bijdraagt aan de brandveiligheid.
- Glaswol biedt een uitstekende prijs–kwaliteitverhouding, waardoor je kunt besparen op je uitgaven zonder in te leveren op prestaties.
- Glaswoldekens zijn volledig recycleerbaar, waardoor ze een milieuvriendelijke keuze zijn voor wie duurzaam wil bouwen of renoveren.
- Dikte 4,5 Rd: om een isolatiewaarde van 4,5 Rd te behalen, heb je doorgaans minstens 16 cm glaswol nodig. Wil je echter optimaal isoleren, dan is het beter om voor een dikte van 18 tot 20 cm te kiezen. Zo bereik je een nog hogere isolatiewaarde en zorg je voor meer comfort en lagere energiekosten.
- Prijs: vanaf 18 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing).
2. Rotswol
Rotswol is een ander veelgebruikt isolatiemateriaal. Dit isolatiemateriaal wordt gemaakt door vulkanisch gesteente te smelten en vervolgens tot dunne woldraden te spinnen. Deze draden worden daarna met olie en hars samengeperst tot isolatiedekens.
- Voordelen:
- Dankzij de thermische en geluidsabsorberende eigenschappen zijn isolatiedekens van rotswol nuttig bij het isoleren van je platte dak en/of scheidingswanden. De akoestische isolatie is zelfs nog beter dan glaswol.
- Rotswolmatten zijn volledig onbrandbaar, wat zorgt voor extra veiligheid in je huis.
- Ook deze isolatiedekens hebben een uitstekende prijs–kwaliteitverhouding. Het biedt veel waarde voor zijn prijs, waardoor je effectief kunt isoleren zonder grote kosten.
- Het is gemaakt van natuurlijke mineralen en volledig recycleerbaar. Zo is rotswol een duurzame keuze voor je isolatie.
- Isolatiedekens van rotswol hebben een lange levensduur. Het behoudt zijn isolatiewaarde tot wel 75 jaar, zonder verlies van kwaliteit.
- Het is bestand tegen schimmels, ongedierte en bacteriën, wat bijdraagt aan een gezond huis.
- Dikte 4,5 Rd: om een isolatiewaarde van 4,5 Rd te bereiken met rotswol, heb je doorgaans een dikte van 17 cm nodig. Dit zorgt voor een goede balans tussen isolatieprestatie en materiaalgebruik.
- Prijs: vanaf 20 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing).
3. Houtwol
Isolatiedekens van houtvezel zijn een uitstekende keuze voor wie ecologisch wil bouwen en tegelijkertijd hoogwaardige isolatie zoekt. Deze matten kunnen zowel binnen als buiten worden gebruikt, wat ze tot een veelzijdige optie maakt. Gemaakt van zaagafval uit de houtindustrie, zijn ze een milieuvriendelijke keuze die perfect past bij duurzame bouwprojecten.
- Voordelen:
- Isolatie van houtwol heeft een hoge warmteopslagcapaciteit. Dit materiaal zorgt ervoor dat je huis koel blijft in de zomer en warm in de winter door de temperatuur stabiel te houden.
- Houtvezel beschikt daarnaast over een uitstekende vochtregulering. Zo zorgt dit voor een gezond binnenklimaat door vocht op natuurlijke wijze te reguleren.
- Dit materiaal maakt het mogelijk om dampopen dakconstructies te realiseren, wat condensatieproblemen voorkomt.
- Houtwol is een ecologische keuze. Het is volledig gemaakt van hernieuwbare bronnen.
- Dikte 4,5 Rd: om een isolatiewaarde van 4,5 Rd te bereiken met houtvezelwol, heb je doorgaans een dikte van 18 cm nodig.
- Prijs: over het algemeen ligt de prijs tussen de 20 en 40 euro per m² voor een dikte van 18 cm.
4. Cellulose isolatiematten
Cellulose isolatiematten, gemaakt van gerecycleerd krantenpapier, zijn veelzijdige isolatiematerialen die geschikt zijn voor binnen- en buitentoepassingen bij je dakconstructie.
- Voordelen:
- Cellulose biedt effectieve geluidsabsorptie, wat zorgt voor een stillere woonomgeving.
- Cellulose isolatiematten zijn relatief goedkoop, waardoor je kostenefficiënt kunt isoleren. Dit maakt het een uitstekende keuze voor wie een beperkter budget heeft.
- Cellulose heeft een hoge vochtbuffer. Dit betekent dat het materiaal tijdelijk vocht opslaat en geleidelijk weer afgeeft wanneer de temperatuur in het dak omhoog gaat.
- Cellulose maakt dampopen isolatie mogelijk, waardoor een apart dampscherm niet nodig is.
- Dikte 4,5 Rd: om een isolatiewaarde van 4,5 Rd te bereiken met celluloseplaten, heb je een dikte van ongeveer 17 cm nodig.
- Prijs: voor cellulose isolatiematten met een dikte van 17 cm kun je verwachten dat de prijs tussen de 25 en 40 euro per m² ligt.
Wat is de beste keuze?
De keuze voor het beste materiaal hangt af van je specifieke situatie en wensen. Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een betaalbare en eenvoudige oplossing, is glaswol een uitstekende keuze. Voor wie extra waarde hecht aan brandveiligheid, biedt rotswol de beste bescherming. Houtwol is ideaal voor milieubewuste consumenten, terwijl cellulose isolatiematten een duurzame en veelzijdige optie zijn. Het is belangrijk om je behoeften en budget af te wegen om de juiste isolatiedeken voor jouw dak te kiezen.
Welke isolatiedekens zijn het beste voor jouw project?
Het is slim om advies te vragen aan een lokale isolatiespecialist. Zij kunnen je informeren over de verschillende mogelijkheden en helpen bij het kiezen van de beste optie voor je isolatieplannen.
Wat kost een isolatiedeken voor je dak?
Bij het plannen van je isolatieproject is het belangrijk om de kosten van isolatiedekens in overweging te nemen. De prijs kan variëren afhankelijk van het type isolatiedeken, zoals eerder besproken. Daarnaast is er een prijsverschil wanneer je het zelf aanpakt of de werkzaamheden laat uitvoeren door een vakman.
Zelf je schuin of hellend dak isoleren
Heb je ervaring met isolatiewerken? Dan kun je ervoor kiezen om zelf je isolatiedekens aan te schaffen en te plaatsen. In dat geval betaal je alleen voor de materialen. Voor isolatiedekens kun je rekenen op een prijs vanaf 10 tot 15 euro per m², inclusief btw.
Let op: isoleren is niet zo eenvoudig als het lijkt
Veelvoorkomende fouten zijn het kiezen van de verkeerde dikte voor de isolatielaag, niet nauwkeurig afwerken waardoor koudebruggen ontstaan, of een dampscherm niet correct aanbrengen. Bovendien wordt vaak vergeten om de dakconstructie vooraf te controleren op onvolkomenheden. Wil je een optimaal resultaat zonder deze veelgemaakte fouten? Laat de isolatiedekens dan het beste plaatsen door een vakman. Zo heb je zekerheid op een correcte uitvoering.
De isolatiewerken aan ervaren specialisten overlaten
Laat je de isolatiedekens plaatsen door ervaren specialisten, dan betaal je meer, maar krijg je deskundige installatie en garantie op een correcte uitvoering. De kosten voor professionele installatie kunnen variëren, maar liggen vaak tussen de 20 en 35 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing).
Er zijn enkele redenen waarom je je isolatiedekens het beste laat plaatsen door een vakman:
Inspectie van je dak
Een inspectie van je dak detecteert eventuele schade of defecten die je eerst moet oplossen.
Advies op maat
Advies op maat geeft aanbevelingen over de meest geschikte isolatie en dikte, volledig afgestemd op je project en de geldende normen.
Juiste installatie
Een juiste installatie zorgt voor een nauwkeurige, luchtdichte afwerking zonder koudebruggen.
Snelle uitvoering
Ervaring zorgt voor een vlotte en efficiënte uitvoering.
Kwalitatieve materialen
Een specialist kiest duurzame materialen en kan vaak materialen voordeliger inkopen.
Premies en voordelen
Een specialist ondersteunt je bij het aanvragen van premies en zorgt ervoor dat je profiteert van het verlaagde btw-tarief van 6% voor woningen ouder dan 10 jaar.
Hebben deze voordelen je overtuigd waarom je isolatiedekens het beste kunt laten plaatsen door een specialist?
Vergelijk offertes van verschillende isolatiespecialisten en vraag advies om de beste keuze voor je huis te maken.
Ontvang offertes
Drie slimme alternatieven voor isolatiedekens
Ben je benieuwd naar andere opties dan isolatiedekens? Hieronder bespreken we 3 slimme alternatieven met een vergelijking van de voordelen, toepassingen en het prijskaartje. Zo kun je een weloverwogen beslissing maken.
1. Isolatieplaten
Naast zachte isolatiedekens zijn er ook harde, drukvaste kunststof isolatieplaten beschikbaar, zoals PUR, PIR, EPS en XPS. Deze platen zijn minder flexibel en daarom soms moeilijker te installeren.
- Voordelen:
- Hoge isolatiewaarde: biedt uitstekende thermische prestaties.
- Dampopen: veel platen hebben een geïntegreerd dampscherm, wat zorgt voor een goede dampregulatie.
- Naadloze constructie: tand- en groefsysteem voorkomt naden en kieren, wat koudebruggen vermindert.
- Duurzaam: gaat lang mee en behoudt zijn isolatiewaarde goed.
- Toepassingen:
- Schuin dak (binnen en buiten).
- Plat dak (buiten).
- (Zolder)vloeren, gevels, spouwmuren…
- Prijs: tussen 20 en 25 euro per m² (excl. btw en incl. uitvoering).
2. Spuitisolatie
Bij spuitisolatie wordt PUR-schuim direct op de binnenkant van je dakconstructie aangebracht. De vakman brengt het schuim eenvoudig aan op het te isoleren oppervlak, waardoor het perfect aansluit en alle kieren en gaten opvult.
- Voordelen:
- Naadloze afwerking: spuitisolatie vult alle gaten en kieren, waardoor er geen koudebruggen ontstaan.
- Hoge isolatiewaarde: PUR-schuim biedt uitstekende thermische isolatie.
- Snel en efficiënt: de toepassing is snel, zonder dat er snijden of meten nodig is.
- Luchtdicht: verbetert de luchtdichtheid van je dak.
- Toepassingen:
- Schuin dak (binnen).
- (Zolder)vloeren.
- Spouwmuren (na isolatie).
- Prijs: tussen 25 en 30 euro per m² (excl. btw en incl. uitvoering).
3. Inblaasisolatie
Inblaasisolatie is een ecologische methode waarbij materialen zoals glaswol, cellulose of houtvezels worden gebruikt. Een specialist gebruikt een specifieke lijm waardoor het isolatiemateriaal in holle ruimtes of moeilijk bereikbare plekken kan worden ingeblazen.
- Voordelen:
- Ecologisch: vaak gemaakt van gerecycled materiaal zoals glaswol of cellulose.
- Geluidsisolatie: biedt goede geluidsabsorptie.
- Flexibel: geschikt voor het isoleren van moeilijk bereikbare ruimtes.
- Brandwerend: veel inblaasisolaties zijn vlamvertragend.
- Toepassingen:
- Schuin dak (binnen).
- Bestaande spouwmuren.
- Verdiepingsvloeren, zoldervloeren.
- Prijs: tussen 20 en 30 euro per m² (excl. btw en incl. uitvoering).
Vraag en ontvang info, advies en offertes van isolatiespecialisten
Klaar om je isolatieproject te starten en op zoek naar de beste oplossing voor jouw huis? Ontvang nu vrijblijvend advies en offertes van ervaren isolatiespecialisten in je buurt. Vergelijk de opties, krijg deskundig advies en kies de oplossing die het beste past bij jouw behoeften en budget.
Wij respecteren uw privacy
Deze website maakt gebruik van cookies en soortgelijke technologieën ("cookies"). Sommige
van deze cookies zijn noodzakelijk voor de goede werking van de website en de applicatie.
Andere stellen ons in staat om uw gebruikerservaring te verbeteren, u artikelen en
advertenties voor te stellen die aangepast zijn aan uw profiel, of om contact met u op te
nemen via sociale netwerken.
Om ons toe te staan deze cookies te gebruiken, klikt u op de knop "Aanvaarden". Indien u
sommige of alle cookies wenst te weigeren, klikt u op "Bewerken". Lees ons
privacybeleid
voor meer informatie.
Afhankelijk van uw toestemming gebruiken wij de volgende cookies: advertentiecookies,
analysecookies, cookies voor het meten van doelgroepen, functionele cookies en
prestatiecookies.
Wij plaatsen cookies en gebruiken geen gevoelige informatie van uw apparaat om onze
producten te verbeteren en om gepersonaliseerde advertenties en inhoud weer te geven. U kunt
deze verschillende cookies aanvaarden of weigeren.
Om meer te weten te komen over cookies, de gegevens die wij gebruiken, de verwerking die wij
ermee doen en de partners met wie wij samenwerken, kunt u ons
privacybeleid
lezen.