Asbest in dakpannen: komt het voor? Hoe herkennen & verwijderen?

Asbest kan zeker en vast in dakpannen voorkomen, aangezien dit vroeger vaak werd gebruikt voor zijn duurzame en brandwerende eigenschappen. Op de dag van vandaag weten we dat het inademen van asbestvezels slecht kan zijn voor jouw gezondheid en zelfs kanker kan veroorzaken. Deze asbestvezels hebben daarnaast negatieve gevolgen voor zowel je gezondheid als die van je omgeving. De symptomen van asbestziekte vertonen zich pas jaren na de blootstelling. In dit artikel geven we je info over hoe je asbest in dakpannen kunt herkennen en wat je moet doen als je asbest in jouw dak ontdekt.

Kan er asbest in dakpannen/platen/leien zitten?

Asbest werd vroeger in verschillende materialen gebruikt vanwege de goede eigenschappen van het materiaal. Zo is asbest hittebestendig en sterk. Er zijn verschillende factoren die bepalen of er een grotere kans is dat er asbest in je dakpannen zit.

Zo zien we dat gewone oude keramische dakpannen normaal gesproken geen asbest bevatten. Een groter risico op asbest zien we vooral in betonnen dakpannen, met name in die welke tussen de jaren ’60 en ’80 zijn geproduceerd. Daarom is het nuttig om te weten welke dakpannen je hebt, zodat je het risico op asbest in je dakpannen kunt inschatten.

In 1993 werd een verbod uitgeroepen op het verwerken van asbest in materialen, waaronder ook golfplaten, dakpannen en regengoten. Als je dakbeschot voor 1993 is geplaatst, is er dus een kans dat het asbest bevat. Als je een nieuw dak hebt dat in goede staat is, is deze kans stukken kleiner.

Twee asbestverwijderaars zijn bezig met het vervangen van een asbestdak.

Zit er asbest onder dakpannen?

Het is ook mogelijk dat er asbest onder je dakpannen of in het dakbeschot zit. Dit wordt eterniet genoemd. Als er geen isolatie voor zit, is het mogelijk dat je dit dakbeschot vanaf de zolder kunt zien.

Het dakbeschot kun je herkennen aan een lichtgrijze kleur, als er geen verflaag over zit. Asbest onder dakpannen, ook wel eterniet genoemd, komt meestal voor bij gebouwen van meer dan 30 jaar oud.

Hoe herken je asbesthoudende dakpannen?

Het herkennen van asbesthoudende dakpannen is niet gemakkelijk. Zo kun je de asbest moeilijk met het blote oog zien. Hieronder bespreken we enkele aanwijzingen die je kunnen helpen bij het onderzoeken van asbestdaken.

Close-up van dakpannen die asbest bevatten.
1

Het bouwjaar van de dakpannen

Voornamelijk dakpannen die zijn gemaakt tussen 1960 en 1980 zijn asbesthoudend. Vanaf 1993 was er een nieuwe wet die een verbod uitriep op het gebruik van asbest in allerlei materialen.

2

Uitzicht

1) Wanneer je dakpannen een broos, vezelig en fragiel uiterlijk hebben, kan dat op asbestvezels wijzen.
2) Daarnaast kan er ook een kleurverandering optreden. Zo kun je soms een wit gespikkeld patroon zien op de buitenkant van de leien, ook wel asbestbloemen genoemd. Echter, als het asbest is verwerkt in het materiaal van de dakpan, is dit niet zichtbaar aan de buitenkant.
3) Honingraatstructuur: Asbest kan een gewafelde structuur vertonen in de vorm van een honingraat, die uit meerdere lagen kan bestaan.

3

NT-nummer

Sinds de wet van 1993 hebben alle asbestvrije dakplaten een NT-nummer gekregen. Deze markering kun je terugvinden in de voorlaatste golving. Ontbreekt dit NT-nummer bij je dakpannen, dan bestaat er een kans dat er asbest in je dak zit.

4

Merk

Bij leien die tussen 1990 en 1996 zijn geproduceerd, kan het merk een indicatie geven van het asbestrisico. Alterna en Stonit hadden in deze periode een asbestvrije productie. Leien van Eterna, Multex, Big Ben of Country hadden geen asbestvrije productie.

5

Formaat

Kleinere leien (40 cm x 20 cm/40 cm x 24 cm) hebben een groter risico op asbest dan grotere leien (60 cm x 40 cm/60 cm x 32 cm/45 cm x 32 cm).

Zoek je een specialist in asbestverwijdering?
Vul ons offerteformulier in en ontvang binnen 24 uur een reactie.

Wat met asbest dakpannen doen?

Als er asbest in je dak wordt ontdekt, zijn er een aantal stappen die je moet ondernemen. Hieronder kan je wat meer uitleg vinden:

Asbesthoudende dakpannen vervangen

De beste en veiligste optie is om de asbesthoudende dakpannen zo snel mogelijk te vervangen. Dit is in 2024 nog niet verplicht, maar tegen 2034 moeten volgens het Asbestafbouwplan van de Vlaamse overheid alle asbestdaken vervangen zijn door nieuwe daken. Hiervoor schakel je het beste een specialist in, aangezien zij de verdere verspreiding van asbestvezels kunnen voorkomen.

Ontvang bij ons gratis offertes. Hier kun je een expert in asbestverwijdering inschakelen. Zij kunnen ook een asbestinventarisatie opmaken; dit is een verplicht document dat je nodig hebt bij het verkopen van je huis als het bouwjaar voor 2001 is.

Asbesthoudende dakpannen op een ouder huis.

Mag je asbestdaken zelf verwijderen?

Het zelf verwijderen van asbestdaken wordt in de meeste gevallen sterk afgeraden of is zelfs niet toegestaan. Dit komt doordat de asbestvezels kunnen loskomen en ernstige gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken, wat een gevaarlijke situatie oplevert.

Enkel bij kleine daken met geschroefde golfplaten is het mogelijk om zelf te verwijderen. Hier zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden; lees hier meer over:

Golfplaten in goede staat

Een uitzondering voor het zelf verwijderen van asbestdaken zijn golfplaten die in degelijke staat verkeren. Als je overweegt deze van je dak te verwijderen, zijn er enkele belangrijke voorwaarden waaraan je moet voldoen om dit veilig en legaal te doen:

  1. Aantal vierkante meters: het moet een klein dak zijn met een oppervlakte van minder dan 35 vierkante meter.
  2. Geen bedrijfsfunctie: ze mogen alleen op een woonhuis of schuurtje liggen, niet op een gebouw met een bedrijfsfunctie.
  3. Goede staat: ze moeten in orde zijn en mogen niet kapot of verweerd zijn. Verweerde of kapotte platen kunnen namelijk gemakkelijk asbestvezels loslaten.
    • Controleer op mos: als er mos op het dak zit, kan dit een teken zijn dat ze verweerd zijn. Bij twijfel is het verstandig om een asbestinventarisatie te laten uitvoeren om te controleren of de vezels nog goed vastzitten.
  4. Schroeven in plaats van spijkers of lijm: ze moeten geschroefd zijn, niet gespijkerd of gelijmd, zodat ze zonder beschadiging verwijderd kunnen worden.
  5. Geen betaalde hulp: je mag geen betaalde hulp inschakelen voor de klus. Onbetaalde hulp van buren of vrienden is wel toegestaan. Als je een betaalde klusser of bedrijf inschakelt, moeten zij voldoen aan de wettelijke regels voor asbestverwijdering en gecertificeerd zijn voor deze werkzaamheden.
Close-up van asbest op een dak.

Ben je verplicht dakpannen/dakbeschot met asbest te verwijderen?

Als er asbest in je dakpannen of dakbeschot wordt ontdekt, ben je dan verplicht om dit te verwijderen? In 2024 is er nog geen officiële verplichting voor het verwijderen van asbest in je dakpannen of dakbeschot.

Wanneer je wilt renoveren, is het wel verplicht om je asbesthoudende dak te vervangen en een nieuw dak te plaatsen. Bij renovatiewerken kunnen de asbestvezels vrijkomen en een onveilige situatie veroorzaken. Daarnaast is het sterk aangeraden om het asbest te verwijderen als het in slechte staat is.

Asbestafbouwplan Vlaamse overheid (2018)

Vanaf 2032 zijn een asbestinventarisatie en asbestattest verplicht voor alle woningen die gebouwd zijn voor 2001 bij een overdracht naar een nieuwe eigenaar. Vanaf 2040 is dit verplicht voor alle woningen die voor 2001 zijn gebouwd, ook zonder overdracht.

Jij kan dus het beste zo snel mogelijk een specialist inschakelen; deze kan voor jou de volgende diensten verrichten:

step 1.png

Onderzoek

De vakman onderzoekt je dak op asbest. Dit onderzoek gebeurt aan de hand van verschillende stalen, zodat we 100% zekerheid hebben dat het wel degelijk om asbest gaat.

step 2.png

Asbestinventarisatie

De specialist maakt een asbestinventarisatie voor je op voor de procedure van de asbestverwijdering. Zo krijgen we een gedetailleerd overzicht van de omvang van het probleem en van de voorkeursverwijderingstechniek.

step 3.png

Asbestattest

Zij houden rekening met de wettelijke maatregelen en voorzien je van een asbestattest. Elke eigenaar van een woning die voor 2001 is gebouwd, moet dit attest kunnen voorleggen vanaf 2034.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Laat je asbestdak professioneel verwijderen door een specialist in je buurt.
arrow Ontvang tot 5 GRATIS offertes

Prijs dak met asbest dakpannen verwijderen

Als je te maken hebt met asbesthoudende dakpannen, vraag je je waarschijnlijk af wat het kost om deze veilig te laten verwijderen. De prijs kan variëren afhankelijk van diverse factoren, zoals de grootte van je dak, de staat van de dakpannen en de tarieven van de gespecialiseerde bedrijven die de klus klaren. Hier geven we je een idee van wat je kunt verwachten qua kosten.

Vier asbestverwijderaars zijn bezig met het vervangen van een asbesthoudend dak.

Wat kost het om asbest onder dakpannen te verwijderen?

Het verwijderen van asbest dat zich onder je dakpannen bevindt, kan complex en kostbaar zijn. Gemiddeld liggen de kosten voor het verwijderen van asbesthoudende materialen onder de dakpannen tussen de 10 en 15 euro per vierkante meter. Vergeet niet dat dit gevaarlijk en arbeidsintensief werk is, dus expertise is prioriteit!

Daarnaast zijn er ook nog bijkomende stortkosten voor het asbestmateriaal. Dit afval storten kost ongeveer 140 euro per ton. Hieronder bespreken we drie onderdelen die de kosten aanzienlijk kunnen beïnvloeden.

Asbestinventarisatie

Voordat een erkend asbestbedrijf je asbestdak kan verwijderen, moet je beschikken over een asbestinventarisatierapport. In Vlaanderen zijn er drie soorten asbestinventarisatie: type 0, type A en type B. Het type dat je nodig hebt, is afhankelijk van je specifieke project. In de onderstaande tabel kun je een overzicht vinden:

TypeBeschrijvingRichtprijs
Type 0Basisonderzoek zonder destructief onderzoek (blote oog)125 – 225 euro
Type A/BVolledig onderzoek met destructief onderzoek (afbraakwerken)350 – 1.500 euro

Asbest laten verwijderen

Naast de kosten voor de asbestinventarisatie is ook de verwijdering van het asbestdak een belangrijke factor in de totale prijs. In de onderstaande tabel geven we een richtprijs op basis van het aantal vierkante meters van het dak.

Asbestverwijdering (vierkante meter)Richtprijs (inclusief btw) (euro)
1 – 10 vierkante meter675 – 800 euro
11 – 20 vierkante meter800 – 850 euro
21 – 30 vierkante meter850 – 925 euro
Vanaf 31 vierkante meterVanaf 925 euro

Nieuw dak laten plaatsen

Na het verwijderen van je oude dak moet er ook een nieuw dak geplaatst worden. Deze prijzen zijn voornamelijk afhankelijk van of je een plat of een schuin dak hebt. Daarna wordt een richtprijs voor je gemaakt op basis van het materiaal dat je kiest.

Type dakMateriaalPrijs (inclusief btw en arbeid)
Plat dakBitumen2.300 euro
 EPDM 3.300 euro
 Pvc 4.000 euro
Schuin dakDakpannen4.300 euro
 Riet 4.300 euro

Premies asbest verwijderen in 2024

Mijn VerbouwPremie: je kunt in 2024 een premie van 8 euro per vierkante meter krijgen voor asbestverwijdering. Deze premie staat niet op zichzelf, maar wordt toegevoegd aan het premiebedrag als je de asbestverwijdering combineert met andere renovatiewerken.

Mijn VerbouwLening: sinds 1 september 2022 heb je mogelijk recht op Mijn VerbouwLening, die kan oplopen tot 60.000 euro. Met deze lening kun je renovaties financieren die gericht zijn op het verbeteren van zowel de woningkwaliteit als de energieprestatie.

Fluviuspremie asbestverwijdering en zonnepanelen: heb je een niet-verwarmd gebouw met een asbestdak? Dan krijg je een premie van 12 euro per vierkante meter voor het verwijderen van het asbest, op voorwaarde dat je minimaal 10% van het verwijderde dak vervangt door zonnepanelen.

Zit er asbest in je dakpannen? Contacteer gratis experten en ontvang advies op maat

Als je vermoedt dat er asbest in je dakpannen zit, is goed geïnformeerd zijn de eerste stap. Het is van enorm belang om advies op maat te krijgen en zo het hele proces correct aan te pakken. Neem vandaag nog contact op met onze gratis experts en ontvang professioneel advies. We helpen je met het beoordelen van de situatie en het plannen van de nodige stappen voor je asbestverwijdering.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Over welk type gebouw gaat het?
2*. Waar bevindt de asbest zich in het gebouw?
3*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?
4*. Wanneer wenst u deze dienst?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.