Isolatie schuin dak binnenzijde: hoe pak je de werken aan? Prijs, materialen en werkwijze

Heb je een schuin dak en wil je isolatie aan de binnenkant laten plaatsen? Lees hier alles over de werkwijze, de verschillende soorten isolatie en de kosten. Wil je weten wat de mogelijkheden en kosten zijn voor jouw dak? Vraag gratis en geheel vrijblijvend een offerte aan door ons offerteformulier in te vullen.

Vraag info, advies en prijzen aan vakmannen

Table of Contents

Wanneer isoleer je daken best aan de binnenkant?

Het isoleren van je dak aan de binnenkant heeft meerdere voordelen ten opzichte van isolatie aan de buitenkant van je dak. Zo is het niet nodig om je dakbedekking te veranderen. Het is dus minder ingrijpend. Daarnaast is het plaatsen van isolatie aan de binnenkant van je dak een goed idee wanneer je dak nog in goede staat is, als de ruimte onder het dak niet helemaal afgewerkt is of als je het dakgebinte wat wil verstoppen. Houd er rekening mee dat je genoeg ruimte hebt aan de binnenkant van het dak om de isolatie te kunnen plaatsen.

Een schuin dak met isolatie van minerale wol.

Wat kost een schuin dak langs binnen isoleren?

De prijs voor het laten isoleren van de binnenkant van een schuin dak is afhankelijk van meerdere factoren. Zo is de prijs afhankelijk van de oppervlakte die geïsoleerd moet worden, het materiaal dat gebruikt wordt om te isoleren, de dikte van de isolatie en de complexiteit van het werk.

In de meeste gevallen ligt de gemiddelde prijs voor isolatie aan de binnenkant van een schuin dak tussen de 20 en 50 euro per vierkante meter. Wil je de exacte prijs weten voor isolatie aan de binnenkant van jouw dak? Vraag dan offertes op maat aan.

Wil je de exacte prijs weten voor het isoleren van jouw dak?
Vul het formulier in!
arrow Ontvang offertes op maat

Welke isolatie is geschikt voor de binnenkant van een dak?

Er zijn meerdere isolatiematerialen die geschikt zijn voor het isoleren van de binnenkant van een dak.

1. Isolatiedekens: minerale wol

Een goede optie voor het isoleren van de binnenzijde van een dak is isolatiewol. Minerale wol is hier een voorbeeld van. Dit isolatiemateriaal bestaat uit dekens die je op maat snijdt. Vervolgens plaats je het materiaal tussen de houten balken aan de binnenkant van het dak. Hier plaats je vervolgens folie overheen. Je werkt het af met gips of stucplaten. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is om het materiaal correct te plaatsen.

Een man brengt minerale wol aan in het regelwerk van een schuin dak.

2. Isolatieplaten: kunststof

Isolatieplaten van kunststof zoals PIR of PUR zijn goede opties om niet te veel materiaal te hoeven gebruiken. Het zijn een van de beste isolatiematerialen. Een groot voordeel hiervan is dat je niet zo dik hoeft te isoleren. Dit kan voordelig zijn wanneer je weinig ruimte hebt om materiaal te plaatsen. Je kan PIR of PUR zowel spuiten als in de vorm van platen aanbrengen. Wanneer je kiest voor een plaat, kan je ervoor kiezen om een combiplaat te plaatsen. Deze bestaat uit een isolatielaag met een afwerkingslaag van bijvoorbeeld gips.

3. Gespoten PUR-schuim

Kies voor gespoten PUR-schuim wanneer de ruimte aan de binnenkant van je dak onregelmatig is of wanneer sommige plekken lastig bereikbaar zijn. Met het schuim kan je goed in lastige hoekjes komen. Zo ben je ervan verzekerd dat de isolatie overal wordt geplaatst. Dit zorgt er ook voor dat de kans op warmteverlies en het ontstaan van koudebruggen aanzienlijk wordt verlaagd.

4. Geblazen isolatie

Een andere mogelijkheid is geblazen isolatie. Dit is net als gespoten isolatie een snelle optie die ook bij moeilijk bereikbare plekken kan komen. Voorbeelden van geblazen isolatie zijn hennep of cellulose. Wanneer je kiest voor geblazen isolatie, zal er eerst een draagconstructie worden geplaatst. Hiertussen wordt vervolgens de isolatie geblazen.

Wat is de beste dakisolatie?

PIR en PUR hebben de hoogste isolatiewaarde. Je hebt dus niet veel materiaal nodig om goede isolatie te hebben. Ze zijn daarentegen niet duurzaam omdat ze uit kunststof bestaan. Wanneer je weinig ruimte hebt, kies je het best voor PUR-schuim of PIR-platen.

Een man brengt gele PUR aan als isolatie onder een raam.

Enkele belangrijke overwegingen tijdens de werken

Wanneer je isolatie aan de binnenkant van je dak laat plaatsen, zijn er enkele dingen waar je rekening mee moet houden. Zo moet je voor het plaatsen van isolatie aan de binnenkant van je dak een onderdak hebben. Dit onderdak zal de isolatie beschermen tegen externe invloeden.

Daarnaast heb je een dampscherm nodig dat over het isolatiemateriaal wordt geplaatst om deze te beschermen tegen vocht van binnenuit. Houd ook rekening met de dikte van het isolatiemateriaal. Afhankelijk van hoeveel ruimte je hebt voor de isolatie, kies je eventueel voor een materiaal met een hoge isolatiewaarde zodat je een minder dikke laag hoeft te plaatsen.

Wanneer je echt te weinig ruimte hebt, is het mogelijk om de balken aan de binnenkant van je dak dikker te maken met latten. Zo heb je meer ruimte voor isolatie. Ten slotte is het belangrijk om rekening te houden met de afwerking.

Zo kan je kiezen voor gipsplaten of wandpanelen van kunststof of hout. Je kan ook kiezen voor isolatieplaten die al over een afwerkingslaag beschikken.

Weten welke isolatie het beste is voor jouw dak?
Vraag advies aan isolatiespecialisten!

Schuin dak aan de binnenzijde isoleren: een stap-voor-stap handleiding

Wanneer je isolatie aan de binnenzijde van je schuine dak wilt plaatsen, kan je het volgende plan stap voor stap volgen.

1

Benodigdheden

Zorg ervoor dat je over de juiste materialen beschikt om je dak goed te kunnen isoleren. Vraag eventueel advies op maat aan een specialist.

2

Controleer je dakconstructie

Voordat je isolatie aanbrengt, is het belangrijk dat je je dak goed controleert. Let bijvoorbeeld op de diepte van de gordingen. Zo weet je hoe dik het isolatiemateriaal kan zijn. Het is ook belangrijk om te letten op de aanwezigheid van leidingen en elektra. Om te voorkomen dat leidingen bevriezen, kan je deze het beste isoleren met buizen.

3

Installeer een regelwerk

Indien jouw dak nog geen regelwerk heeft, is het belangrijk om dit te plaatsen. Het regelwerk wordt dwars op de gordingen vastgeschroefd. Hiertussen zal het isolatiemateriaal worden geplaatst.

4

Snijd de minerale wol op maat met een isolatiemes

Wanneer je gebruik maakt van minerale wol of glaswol, is het belangrijk dat die goed op maat worden gesneden. De wol moet 1 tot 2 cm breder zijn dan de gordingen. Zorg ervoor dat je jezelf goed beschermt wanneer je glaswol snijdt.

Hoe dik moet de isolatie zijn?

Wanneer je gebruik maakt van minerale wol of glaswol, moet die ongeveer 16 tot 21 cm dik zijn. De dikte is afhankelijk van de lambdawaarde van het materiaal en hoeveel er nodig is om een bepaalde Rd-waarde te bereiken. Wanneer de isolatiewaarde van het materiaal hoog is, kan je een dunnere laag aanbrengen.

5

Plaats de isolatie tussen de houten balken

Wanneer je de juiste isolatie van het juiste formaat hebt, kan je de isolatie gaan plaatsen. Doe dit tussen het regelwerk. Zorg ervoor dat het strak wordt geplaatst. Zo zorg je ervoor dat er geen sprake is van warmteverlies. 

6

Zorg voor een dampremmende folie en dicht de naden af

Het is belangrijk dat er een dampremmende folie over het isolatiemateriaal wordt aangebracht. Deze zal het materiaal beschermen tegen vocht. De folie kan met nietjes worden bevestigd. Zorg ervoor dat de stukken folie elkaar ongeveer 10 cm overlappen.

7

Werk de binnenkant van het dak af

Ten slotte is een goede afwerking van belang. Dit kan onder andere met gipsplaten. Het kan ook zijn dat je hebt gekozen voor platen die al over een afwerkingslaag beschikken. Je kan zelf kiezen hoe je jouw dak wilt afwerken. Dit is afhankelijk van jouw persoonlijke smaak en voorkeur.

Praktisch alternatief: zoldervloerisolatie

Heb je een zolder die niet verwarmd hoeft te worden? Dan is het isoleren van de zoldervloer een uitstekende oplossing. Hiermee zorg je ervoor dat je woning efficiënter verwarmd wordt.

Een man in beschermende witte kleding spuit isolatie in een zoldervloer.

Extra info, advies op maat en concrete offertes van isolatiespecialisten ontvangen? Vul het offerteformulier in

Ben je op zoek naar een specialist die jouw dakisolatie kan aanbrengen? Vul het formulier in en kom in contact met specialisten. Ontvang en vergelijk gratis offertes op maat!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type dakisolatie wenst u?
2*. Welke dakoppervlakte dient geïsoleerd te worden (schatting)?
3*. Wanneer wenst u de isolatiewerken te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.