Afschotisolatie: wat maakt het zo voordelig? Kosten, soorten en voordelen

Afschotisolatie is een slimme keuze voor elk plat dak. Hier leer je hoe het je helpt besparen op energie en hoe het waterproblemen voorkomt. We kijken naar de verschillende soorten en hun voordelen, zodat je makkelijk de beste optie voor jouw dak vindt.

Wat is afschotisolatie precies?

Afschotisolatie gebruik je op platte daken om twee klussen tegelijk te klaren: het houdt je huis warm en zorgt ervoor dat regenwater goed wegloopt. Dit soort isolatie loopt schuin af, wat helpt om het water naar de afvoer te leiden.

Wanneer een slimme keuze?

Afschotisolatie is ideaal voor platte daken die extra hulp nodig hebben bij waterafvoer en isolatie. Het is licht, gemakkelijk te leggen en zorgt ervoor dat je dak geen water vasthoudt, wat lekkages kan voorkomen.

Afschotisolatie kopen: wat kost het? [Prijs 2025]

De prijs hangt af van hoe dik de platen zijn en welk materiaal je kiest. Meestal betaal je tussen de € 13 en € 70 per vierkante meter. Als je voor dikkere platen gaat, betaal je wat meer, maar die houden de warmte ook beter vast. Deze isolatieplaten zijn niet alleen makkelijk te plaatsen, maar helpen ook meteen het water goed van je dak af te leiden.

Eps platen op een plat dak.

Soorten hellende isolerende platen: PIR, EPS en cellulair glas

Als je je platte dak wilt isoleren, kun je kiezen uit verschillende soorten materialen. PIR, EPS en cellulair glas zijn populair. Elk heeft unieke voordelen, afhankelijk van je isolatiebehoeften en de duurzaamheid die je zoekt.

Hellingsgraad van 10 mm tot 25 mm

De hellingsgraad van je isolatie bepaalt hoe goed het water van het dak afloopt. Je kunt kiezen voor een helling van 10 mm tot wel 25 mm per meter, afhankelijk van hoe snel je het water wilt afvoeren.

Hoeveel afschot heeft een plat dak nodig?

Een goede hellingsgraad voorkomt waterophoping op je dak. Over het algemeen is een helling van 1,5 tot 2% ideaal. Dat komt neer op ongeveer 15 tot 20 mm per meter, genoeg om regenwater effectief weg te leiden.

R-waarde hangt af van gewicht

De isolatiewaarde, of R-waarde, vertelt je hoe goed de platen isoleren. Deze waarde is afhankelijk van de dikte en het soort materiaal. Lichtere materialen zoals EPS geven vaak een andere R-waarde dan zwaardere, zoals cellulair glas. Jouw keuze beïnvloedt zowel de isolatie als de belasting op je dak.

Optimaliseer je plat dak met afschotisolatie
Vind de juiste isolatieplaten en voorkom stilstaand water.
arrow Vraag vrijblijvend offertes aan

Afschotisolatie plaatsen: handig stappenplan per type dak

Afschotisolatie helpt je platte dak droog te houden door regenwater slim af te voeren en het isoleert ook nog eens. Afhankelijk van de grootte en vorm van je dak zijn er een paar stappen die je moet volgen. Geen zorgen, we leggen je uit hoe je dit aanpakt, of je dak nu groot of klein is.

Legplan klein en standaard dak

Heb je een kleiner dak of een standaardvorm zonder veel gedoe? Dan is het vrij simpel. Eerst meet je je dak op om te zien hoeveel isolatieplaten je nodig hebt. Begin aan de kant waar het water moet gaan lopen en leg de platen zo neer dat ze een beetje aflopen naar de afvoer. Het is een beetje als een puzzel leggen die perfect moet passen, zodat het water de goede kant op stroomt.

Groot en complexer dak

Als je dak groter is of veel hoekjes en kantjes heeft, zoals meerdere afvoeren of misschien een dakraam, dan moet je het serieuzer aanpakken. Voor zulke daken heb je vaak op maat gemaakte isolatieplaten nodig.

Het kan slim zijn om een specialist in te schakelen die een nauwkeurig legplan maakt. Zo’n plan zorgt ervoor dat elke plaat precies past en dat het water perfect wordt afgevoerd. Zo ben je verzekerd van een droog dak en een warm huis.

Verschillende troeven van afschotisolatie op een rij

Afschotisolatie is ideaal voor platte daken omdat het niet alleen isoleert, maar ook ervoor zorgt dat regenwater goed wegloopt. Hierdoor blijft je dak droger en warmer. Hier volgen enkele voordelen van deze handige isolatiemethode.

Hellingslaag in de draagvloer is overbodig

Met afschotisolatie hoef je geen extra laag aan te brengen voor de helling; die zit al ingebouwd in de platen. Dit bespaart materiaal en werk, wat weer scheelt in de kosten en moeite.

Weinig tot geen problemen met bouwvocht

Omdat de isolatieplaten droog zijn en direct geplaatst worden, is er veel minder kans op vochtproblemen. Dit is een groot voordeel ten opzichte van systemen die moeten drogen en gevoelig zijn voor vocht.

Verbeterde isolerende prestaties en een lichtere bouwconstructie

Deze platen maken je dak niet alleen beter geïsoleerd, maar ook lichter. Dat is handig, want zo wordt de draagstructuur minder belast.

Onafhankelijk van de weersomstandigheden

Afschotisolatie kan je bijna altijd plaatsen, ongeacht het weer. Dit is een groot voordeel als je snel aan de slag wilt.

Enkele betrouwbare alternatieven voor isolatieplaten met afschot

Als je overweegt om je platte dak een upgrade te geven met isolatie die ook helpt bij waterafvoer, kijk dan eens naar deze alternatieven voor traditionele afschotisolatie.

1. Houten draagstructuur met afschot

Een houten frame met afschot onder je dakbedekking zorgt voor een goede afloop van regenwater. Het is eenvoudig te plaatsen en werkt heel efficiënt.

2. Hellingschape met beton leggen

Betonnen hellingschape is sterk en duurzaam. Je stort het rechtstreeks op je dak en het zorgt meteen voor de juiste helling. Ideaal als je dak het extra gewicht kan dragen.

Heb je een isolatieproject in gedachten? Beschrijf je wensen in ons formulier en ontvang gratis offertes op maat

Als je plannen hebt om je platte dak te isoleren, kun je eenvoudig beginnen door je wensen in ons formulier in te vullen. Je ontvangt dan gratis offertes op maat van specialisten. Dit bespaart je tijd en je krijgt snel een overzicht van wat het kan kosten.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type dakisolatie wenst u?
2*. Welke dakoppervlakte dient geïsoleerd te worden (schatting)?
3*. Wanneer wenst u de isolatiewerken te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.